Kümaş Manyezit’e ziyaret

Ekonomi Yayın: 18 Ocak 2021 - Pazartesi - Güncelleme: 18.01.2021 11:03:23
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
2741 okunma
Google News

Kütahya Valisi Ali Çelik; Kütahya’da 3 tesiste üretim yapan, dünya genelindeki kriptokristalin manyezit cevherinin yaklaşık yüzde 20’sine tek başına sahip olan Kümaş Manyezit’i ziyaret etti.
 
Vali Ali Çelik; Kümaş Genel Müdürü Levent Sipahi, Maden Sahaları Yönetimi Müdürü Tuğba Özyiğit ile Üretim Direktörü Yakup Yalçınkaya tarafından karşılandı. 
 
Dünya ülkelerine ihracat yapan Kümaş’ın Kütahya’da üretim yapmasının önemli olduğunu belirten Vali Ali Çelik, “Refrakter ve manyezit ürünlerde güvenilir çözüm ortağı olmayı amaçlayan, ülkemizin ve ilimizin ekonomisinin gelişimine katkı sağlayan Kümaş’ın ilimiz sınırları içerisinde üretim yapması bizim için bir övünç kaynağı” dedi.
 
Ziyaretten memnuniyet duyduğunu ifade eden Kümaş Genel Müdürü Levent Sipahi, Vali Ali Çelik’e teşekkür ederek fabrika hakkında bilgiler verdi.
 
55 ülkeye ihracat
 
Türkiye’deki en büyük manyezit üretim sahalarına sahip olan Kümaş’ın 55 ülkeye ihracat yaptığını belirten Levent Sipahi, dünyanın sayılı refrakter üreticilerinden biri olduğunu söyledi.
 
Başarıdaki sır: Ham madde 
 
Kümaş’ın başarısındaki en önemli etkenin sahip olduğu ham madde ocakları ve ocakların değerlendirilmesi olduğunu aktaran Sipahi; demir çelik, cam, çimento sektörleri ile rezistans endüstrisinde kullanılan ve ithal edilen fused manyeziti Kümaş’ın artık üretebilir hale geldiğini söyledi. 
 
Salgın sürecinde istihdam arttı
 
Pandemiye rağmen üretimin sürdürüldüğünü ve istihdamın artırıldığını kaydeden Sipahi; İŞKUR İşbaşı Eğitim Protokolü kapsamında 80 kişinin işe alınmasıyla birlikte istihdam sayısının 670’e yükseldiğini söyledi.
 
Kümaş ailesine teşekkür eden Vali Ali Çelik, varsa sorunların çözümü ve eksiklerin giderilmesi noktasında imkanlar dahilinde her zaman destek olacağını söyledi.
 
Final konsantre, ergitme, tuğla - harç üretim tesisleri ile AR-GE merkezinde incelemelerde bulunan Vali Ali Çelik; refrakter sektöründe kullanılan ham madde üretimini yerinde gördü. 

 


 
Yılda 300 bin ton sinter manyezit 
 
Yüksek kaliteli refrakter ürünler üretmek için kullanılan temel endüstriyel ham maddesi, bazik refrakter tuğla ve harçların üretiminin ana bileşeni sinter manyezit üretim aşamalarını inceleyen Vali Çelik’e bilgiler veren Sipahi, 3 ayrı döner fırında yılda 300 bin ton kapasiteye ulaşıldığını söyledi. 
 
Avrupa’nın en büyük dikey fırını
 
Vali Çelik; tarımsal uygulamalar, madencilik, mermer ve seramik, çevre ve kimya, yapı gibi sektörlerde kullanılan ve Avrupa’nın en büyük dikey fırınında üretilen kalsine manyezit hakkında bilgiler aldı. 
 
Yılda 37 bin 500 ton fused manyezit
 
Vali Ali Çelik, fused manyezit üretim aşamalarını da inceledi, bilgiler aldı. Fused manyezitin daha önceden kalsine edilmiş ham cevherin ikinci bir ısıl işlem ile 3 bin °C derecede ergitilmesi sonucunda elde edildiğini belirten Sipahi, “Kümaş, 2008 yılından bu yana ürettiği fused manyezitte, yılda toplam 37 bin 500 ton kapasiteye ulaştı” dedi. 
 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.