Pandemiye rağmen 500 milyon dolar hedefimizi aştık

Ekonomi Yayın: 31 Ocak 2021 - Pazar - Güncelleme: 31.01.2021 09:10:35
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
1517 okunma
Google News

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak, 2020 yılına girerken 500 milyon dolar ihracat hedefi belirlemiştik. 2019 yılında 443 milyon dolar olan ihracatımızı yüzde 14’lük artışla 505 milyon dolara taşıdık ve pandemiye rağmen ihracat hedefimizi aştık. Birliğimizin 2020 yılındaki ihracatına en büyük katkıyı 260 milyon dolarlık tutarla bitkisel yağ ihracatçılarımız yaparken, çikolata şekerleme ihracatımız 40 milyon dolar, yağlı tohumlar ihracatımız 38 milyon dolar oldu. Baharat ihracatımız 29 milyon dolar, hububattan mamul ürünler ise 27 milyon dolar ihraç edildi. İhracatımızda ilk 5 ülkenin 4 tanesi Afrika ülkeleri oldu. Libya 38,5 milyon dolarlık ihracatla ilk sırada yer alırken, Cezayir 35,7 milyon dolarlık ihracatla ikinci sırada yer aldı. Yemen’e 35,6 milyon dolarlık ihracat yaparken, Hindistan’a 30,8 milyon dolar, Tunus’a ise; 24,3 milyon dolar ihracat yaptık. Türkiye geneli olarak baktığımızda Orta Doğu, ABD, Afrika başta olmak üzere 203 ülkeye ihracat gerçekleştirmekteyiz. Ege İhracatçı Birlikleri özelinde ise 150 ülkeye ihracat yapıyoruz. 2020 yılında Mali, Uganda, Güney Sudan gibi Afrika ülkeleri yeni pazarlarımız olarak yerini aldı. Pandemi döneminde özellikle tarımda ve gıda tedarik zincirinde sürdürülebilirliğin önemini de deneyimlemiş olduk. Tarım ve Orman Bakanlığımız ile Ticaret Bakanlığımızn destekleriyle üretime ve ihracata hiç ara vermeyen gıda sektörlerimiz COVID-19 salgını sürecini iyi yönetmiştir diyebiliriz. 2020 yılında Birliğimizin 505 milyon dolarlık ihracatına 550 firmamız katkı sağladı.

 

 

Türkiye genelinde baktığımızda toplam 7,3 milyar USD’lik sektör ihracatının 3,7 milyar USD’si yani yaklaşık yarısı 50 firma tarafından gerçekleştiriliyor. Ege İhracatçı Birlikleri özelinde bakarsak 505 milyon USD’nin yüzde 51’i ilk 5 firma tarafından gerçekleştiriliyor. Sektörümüzün katma değeri en düşük ürünleri baklagil, mısır ve buğdaydan elde edilen kepekler, şeker pancarı ve yağ üretiminden kalan, yem olarak kullanılan artıklar olmakla birlikte en yüksek katma değerli ürünlerimiz ise sebze ve çiçek tohumları ile Hindistan cevizi yağı ve defne yağı gibi aromatik yağlardır. İçinde bulunduğumuz bu dönemde dijitalleşmenin ve e-ihracatın da önemi ortaya çıkmış oldu. Dijitalleşmeye yatırım yapan firmaların bir adım daha öne çıktığını gördük. Biz de Ege İhracatçı Birlikleri olarak gerek bünyemizde kurduğumuz Blockchain ve Dijital Dönüşüm çalışma grupları, gerek üyelerimize verdiğimiz eğitimler, gerek zaman kaybetmeden organize ettiğimiz ve başarılı sonuçlar aldığımız sanal fuarlar ve ticaret heyetleri ile Turquality projesi kapsamında gerçekleştirdiğimiz online etkinlikler ile bir adım önde olduğumuzu gösterdik. Bu tip faaliyetlerle yüz yüze görüşmelerin mümkün olmadığı süreçte ticari faaliyetlerimizin de sürekliliğini sağladık. Hedeflerimize ulaşmak için yerli ve milli üretimimizi artırarak, ülkemizi ithalata bağlılıktan kurtararak, yerli ve milli üretimle daha fazla katma değerli ürün üretip, ihraç ederek cari açığı kapatmaya katkı sağlamaya yönelik olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2021 yılı için yüzde 10 ihracat artışı hedefliyoruz. İhracat rakamımızı 550 milyon doların üzerine çıkarmak için çalışacağız. Geleneksel ihraç pazarımız Hindistan’ın haşhaş tohumu ithalatının açılması için Ticaret Bakanlığımız nezdinde girişimlerimizden olumlu sonuçlar elde edeceğimize inanıyoruz. Yönetim Kurulumuz ile sizlerin de desteğiyle hep birlikte ihracatımızın artması, ihracatçılarımızın ve üreticilerimizin daha fazla kazanmaları ve katma değer yaratılması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. 2021 yılında yeni aşılarla birlikte pandeminin sona ermesini diliyor, sağlıklı günler temenni ediyorum.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.