Şifalı olduğu söylenen tarihi şifalı su kaynağı bakım bekliyor

Sağlık Yayın: 11 Haziran 2022 - Cumartesi - Güncelleme: 11.06.2022 09:49:12
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
2977 okunma
Google News

Şifalı olduğu söylenen tarihi şifalı su kaynağı bakım bekliyor

 

Tuna İşleyen - Görüntülü 

 

 

Kütahya'nın Domaniç ile Tavşanlı ilçeleri arasındaki arazide bulunan "Uyuz veya Gıcık Hamamı" yapılacak bakım ile turizme kazandırılması istendi.

"Uyuz hamamı" adı verilen hamamın, başta deri rahatsızlıklarına iyi geldiği, bu sebeple şifa arayanlar tarafından büyük rağbet gördüğü belirtildi.

 

Yaklaşık 36 derecede olan kaynar doğal su sedef, mantar gibi deri hastalıkları bulunan kişilerce büyük rağbet görüyor.

Suyun şifalı olduğunu söyleyen ve çocukluğundan bu yana buralara geldiklerini belirten İbrahim Yurtlu (41 ), "Vaktiyle burada 7 adet küçük havuz bulunmaktaydı, şimdi ise girilebilecek 2 ve toplamda 3 havuz var. Zamanla Kocasu nehrinden gelen sel suları bu yapıları tahrip etmiş. Ilıcanın suyu, kükürt kokulu ve kireç renginde olup bembeyazdır. Bu şifalı su, ılık olup uyuz hastalığına, çıbanlara, yaralara, deri hastalıklarına ve hayvanların şap hastalığına iyi gelmekte, 10 dakika içerisinde suda kalan el veya ayaklar bembeyaz tertemiz olmakta. Buraya, gerek Hamitabat mahallesinden gerekse Muhacirler köyünden toprak yol ile ulaşmak çok kolay. Bu tarihi hamamın turizme kazandırılması gerekmektedir. Yetkililerden sadece buraya dört duvar örülerek bakım yapılmasını istiyoruz. Burası ileride sağlık turizmine kazandırılabilir" dedi. 

 

Ilıcayı ziyarete geldiğini belirten Niyazi Turgut (42) ise Hamitabat ile Muhacirler köyü arazisi sınırında çok güzel doğa manzaralı bir yere sahip olduğunu ifade ederken, " Edindiğimiz bilgilere göre Roma - Bizans dönemine ait bir yer burası ve burada horasandan yapılma hamam duvarları kalıntıları ve oyularak yapılmış su yolu ve hamam odaları bulunmaktadır. " dedi.

 Tavşanlılı yöresel sanatçı Aşık Mustafa Yaman ise birçok kez buraya geldiğini ve şifa bulduğunu ifade etti.

 

 

 

  

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.