Sıtkı Olçar'ı Anma Programı

Sanat Yayın: 16 Kasım 2019 - Cumartesi - Güncelleme: 16.11.2019 16:15:01
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
4604 okunma
Google News

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından "Yaşayan İnsan Hazinesi" ödülü verilen ve 2010 yılında vefat eden dünyaca ünlü Kütahyalı çini sanatçısı Sıtkı Olçar için  anma programı düzenlendi.

Programa; Kütahya Valisi Dr. Ömer Toraman, AK Parti Kütahya Milletvekili İshak Gazel, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Eskişehir Tepecik Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Sıtkı Olçar'ın kızı Kültür ve Turizm Bakanlığı Çini Sanatçısı Nida Olçar, bazı daire müdürleri, STK Temsilcileri, çok sayıda sanatçı ve sanatsever katıldı. 

"RAHMETLE ANIYORUZ"

Çini sanatçısı Sıtkı Olçar'ı rahmetle andığını belirten Kütahya Valisi Dr. Ömer Toraman, "Kütahya tarih boyunca çini ve seramikte üretim merkezi olmuş önemli bir coğrafya. Bu gelenek yaklaşık 5 bin yıldır ustalar eliyle devam ettiriliyor. Sıtkı Olçar da bu halkanın önemli bir noktasını teşkil etmiş, kendisine rahmet diliyoruz" dedi. 

 

"KÜTAHYA'NIN TANITIMINDA ÖNCÜ ROL ÜSTLENMİŞ"

Sıtkı Olçar'ın üretmekle yetinmediğini, Kütahya'nın tanıtımında öncü bir rol üstlendiğini kaydeden Vali Toraman, "Tunç döneminden kalma eserleri yeniden yorumlamış, kendi düşünce ve sanatını da aktararak onlara yeniden hayat vermiş. Bir sanatçı olarak eser üretmekle yetinmemiş aynı zamanda Kütahya’nın ve çini sanatının tanıtımı için de öncü bir rol oynamış. Kütahya’nın farklı noktalara ulaşmasına vesile olmuş, bir kapı açmış. Kendisine bu manada müteşekkiriz" diye konuştu. 

"SANATINI KIZI YAŞATIYOR"

Bilgi ve birikimlerini kızı Nida Olçar'a aktaran Sıtkı Olçar'ın şanslı bir baba olduğunu ifade eden Vali Toraman, "Pek çok anne ve baba kendi merak, bilgi ve birikimlerini çocuklarına aktarmada güçlük çekiyorlar. Nida hanım, babasının sanatını ikinci kuşak olarak devam ettiriyor. Bu devamlılığı ne kadar artırabilirsek bu sanata da o kadar hizmet edilmiş olur diye düşünüyorum" dedi. 

Anma programında Sıtkı Olçar'ın dostları duygularını paylaşıp kendisiyle ilgili anılarını anlattı.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.