Türkiye’nin Güçlü Bir Mali Yapısı Var

Gündem Yayın: 25 Mart 2022 - Cuma - Güncelleme: 25.03.2022 11:31:28
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
1074 okunma
Google News

Ekonomist Erhan Gül: “Türkiye’nin Güçlü Bir Mali Yapısı Var”

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Domaniç Hayme Ana Meslek Yüksekokulu Türkiye İş Bankası İktisadi Araştırmalar Bölümü Müdür Yardımcısı Ekonomist H. Erhan Gül’ün konuşmacı olarak katıldığı Türk Bankacılık Sektörü başlıklı konferansa ev sahipliği yaptı.

 

Domaniç Hayme Ana MYO Konferans Salonunda Domaniç Hayme Ana Bilim Kültür ve Sanat Topluluğu tarafından gerçekleştirilen etkinliğe konuşmacı olarak katılan Erhan Gül, Ortaöğrenimini Kütahya’da tamamladığını, konferans vesilesiyle Domaniç Hayme Ana MYO’nun misafiri olmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek sözlerine başladı.

            Türk Bankacılık Sektörünü konu alan konferansta konuşan Erhan Gül, koronavirüs salgınının hem dünya ekonomisini, hem de Türkiye ekonomisini çok önemli ölçülerde etkilediğini bundan bankacılık sektörünün de etkilendiğini söyledi.

Gül, ABD Merkez Bankası Fed 2018’den bu yana ilk kez faiz artırımına gittiğini kaydederek, Küresel piyasaların odağında ABD Merkez Bankası Fed’in toplantısı yer aldı. Fed ülkedeki yüksek enflasyona karşı önlem almak amacıyla politika faiz oranını piyasa beklentileri paralelinde 25 baz puan arttırdığını ifade etti.

Rusya ve Ukrayna Arasındaki yaşanan gelişmelerin ve savaşın piyasalara etkisi konusunda  bilgiler veren Erhan Gül,Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya askeri harekat başlatmasının ardından Rusya’ya yönelik açıklanan sert yaptırımlar piyasaların seyrinde belirleyici oldu. Petrol fiyatları, jeopolitik gelişmelerin küresel petrol arzını olumsuz etkileyeceğine yönelik endişelerle son 8 yılın en yüksek düzeyini test etti. Güvenli yatırım araçlarına yönelimin etkisiyle altın fiyatları Şubat’ta son 9 ayın en hızlı aylık artışını kaydetti.” dedi.

Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna ile ilgili ticari ilişkilerine değinen Gül, Rusya-Ukrayna savaşı, her iki ülkeyle de önemli boyutta ticari ilişkilerimiz olduğunu ve bundan Türkiye’nin olumsuz etkilendiğini belirtti.

Türkiye ekonomisi 2021 yılında 11 büyüdü.

Türkiye ekonomisinin 2021 yılında büyüdüğünü kaydederek, “Geçtiğimiz yıl boyunca süren güçlü büyüme ivmesini yılın son çeyreğinde de koruyan Türkiye ekonomisi bu dönemde zincirlenmiş hacim endeksine göre yıllık bazda 9,1 oranında büyüdü. Türkiye ekonomisi böylece 2020 yılındaki nispeten düşük büyüme performansının ardından 2021 yılında beklentilerle uyumlu olarak 11’lik büyüme hızına ulaştı.” dedi.

Erhan Gül, Türk Bankacılık Sektörü konusunda bilgiler sunan Erhan Gül şu bilgileri verdi:,Türk Bankacılık Sektöründe Eylül 2021 itibarıyla; 34 Mevduat, 15 Kalkınma ve Yatırım, 6 Katılım Bankası olmak üzere toplam 55 bankanın faaliyet gösterdiği bilgisini verdi. Türk Bankacılık Sektörünün gelişimi ve mevcut durumu hakkında geniş bilgiler aktaran Gül, “Türk Bankacılık Sektörünün aktif büyüklüğü Aralık 2021 döneminde bir önceki yıl sonuna göre 50,9 artarak 9.213 milyar TL olmuştur. Toplam varlıklar içerisinde kredilerin payı 52, menkul kıymetlerin payı 16 ve zorunlu karşılıkların payı 8 olarak gerçekleşmiştir. Mevduat 58 pay ile toplam yükümlülükler içerisinde en büyük paya sahipken, bankalara borçlar kaleminin payı 15 ve repodan sağlanan fonların payı 6’dır. Türk Bankacılık Sektörünün sermaye yeterliliği oranı Aralık 2021 döneminde 18,34 olarak gerçekleşmiştir.”

Türkiye’nin mali yapısının güçlü olduğunun altını çizen Erhan Gül, Kur Korumalı Mevduat Sisteminin ekonomiye ve bankacılık sisteminin daha istikrarlı konuma gelmesi açısından zaman kazandırdığını da sözlerine ekledi.

Etkinliğin son bölümünde öğrencilerden gelen sorular cevaplandı. Konferansın ardından Domaniç Hayme Ana MYO Müdürü Öğr. Gör. Türkmen Kalkan, Erhan Gül’e verdiği bilgilerden dolayı teşekkür ederek, günün anısına bir çini tabak sundu.

 

 

 

  

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.