VALİ AHMET HAMDİ NAYİR ALMANYA’DAN GELEN ÖĞRENCİLERİ KABUL ETTİ

Gündem Yayın: 09 Mayıs 2018 - Çarşamba - Güncelleme: 09.05.2018 19:01:32
Editör -
Okuma Süresi: 8 dk.
2263 okunma
Google News

Münster Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşeliği tarafından düzenlenen “Erdemli Gençlik Eğitim Semineri” programı kapsamında Almanya’dan Kütahya’ya gelen 40 öğrenci ile 5 görevli hoca, Vali Ahmet Hamdi Nayir’i ziyaret etti.

Dumlupınar üniversite camii din görevlisi iken Almanya Gelsenkircen Ditib Mimar Sinan Camii din görevliğine atanan Kütahya –Aslanapalı Hakkı Özkan hocanın özverili calışması ile ziyaretler gerçekleşti.

Gençlerin dini, ahlaki ve milli kimliklerinin muhafazası, onların tarihi ve kültürel kökenleriyle buluşturularak aidiyet bilincinin artırılması amacıyla düzenlenen program çerçevesinde, İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi Toplantı Salonunda gerçekleşen ziyarette İl Müftüsü Hüseyin Hazırlar da hazır bulundu.

Kabullerinden dolayı Vali Ahmet Hamdi Nayir’e teşekkür eden öğrenciler, Kütahya’ya dair ön yargılarının kırıldığını, şehri çok beğendiklerini söylediler.

“ANADOLU KALICI YURDUMUZ”

Almanya’dan gelen heyeti Kütahya’da ağırlamaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Böyle bir gezinin düzenlenmesi gerçekten güzel bir fikir. Biz, bin yıl önce ata yurdumuzu terk etmiş, Orta Asya’dan Anadolu’ya, ana yurdumuza yerleşmişiz. Bazıları ata yurttan, ana yurda, Avrupa içlerine kadar gitmiş, sizler öyle bir nesilsiniz ama dünya üzerinde bizim kalıcı yerimiz Anadolu. Yalnızca bizim değil, sıkıntı çeken bütün insanlığı ana kucağı gibi Anadolu. Osmanlı zamanında Avrupa içinde sıkıntı çekenleri kabul etmiş bir toprak, bugün Suriye’de sıkıntı çekenleri kabul eden bir toprak. Sizler eğitim görmüş, nitelikli insanlarsınız” dedi.

“COĞRAFYA KADERDİR”

Kişinin doğduğu ve yaşadığı coğrafyayı iyi tanıması gerektiğine dikkat çeken Vali Ahmet Hamdi Nayir, “İbn-i Haldun’a atfedilen ‘Coğrafya kaderdir’ sözü var. Hangi anadan olacağımıza, hangi topraklarda dünyaya geleceğimize biz karar vermiyoruz, bu kader olarak önümüze çıkan bir durum. Dolayısıyla yaşadığımız coğrafya bizi birebir etkiler. Oranın toprağıyla hemhal oluruz, oranın suyuyla, yağmuruyla yıkanırız. Varsa orada iyi şeyler onlar bize yansır, bir kirlilik varsa da o kirlilikten biz de nasibimizi alırız. Dolayısıyla yaşadığımız coğrafyayı çok iyi bilmemiz, artılarını ve eksilerinin görerek yolumuza devam etmemiz lazım. Sizler de dedelerinizin doğduğu toprakların dışında, farklı bir coğrafyada doğmuşsunuz. O coğrafya kaderini farklı bir şekilde yaşıyorsunuz ama ana yerin, odak noktasının Anadolu olduğunu bilmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

“ZENGİNLİKLERİMİZİ ÖNCE ANADOLU İNSANI BİLMELİ”

Farklı kültür ve kadim medeniyetlere ev sahipliği yapan Anadolu’nun kıymetini önce Anadolu’da yaşayanların bilmesi gerektiğini söyledi. Vali Nayir, “Anadolu’nun zenginliği bizim zenginliğimiz. Tarih, duygu, inanç zenginliği bizim zenginliğimiz. Anadolu’nun kıymetini önce bu topraklarda yaşayanlara sonra size anlatmalıyız. Biz, dediğimiz noktayı da yalnızca bu topraklara girdiğimiz tarihten itibaren başlatmak zorunda değiliz. Bu topraklardaki Frigler, Romalılar, Bizanslılar da bizdik diyebiliriz. Aynı coğrafyayı paylaşmışız, onların medeniyetlerinden kalan izler, eserler de bizim eserlerimizdir. Onlar da bu topraklarda yaşamışlar, analarımız aynı güneşte çamaşır kurutmuş. Biz aynı toprağın mahsulü olarak onların da faydalı kültürlerine sahip çıkabiliriz” dedi.

“7 BİN YILLIK GEÇMİŞİMİZ VAR”

Öğrencilere Kütahya’nın tarihi, kültürel değerleri ve ekonomisi hakkında bilgiler veren Vali Nayir, “Kütahyamızın 7 bin yıllık geçmişi var. 180 yıl Germiyanoğulları Beyliği’ne başkent, Rumeli Beylerbeyliği ve Anadolu Beybeyliği’ne merkez olmuş bir il. Anadolu Beylerbeyliği 400 yıl Kütahya’dan idare edilmiş. Şehzadeler Kütahya’da yetiştirilmiş, Yıldırım Beyazıt onlardan biri. Çini gibi 600 yıl geçmişi olan bir sanat var ve hala devam ediyor. İlimizde yaklaşık 4 bin kişi bu sanattan ekmek yiyor. Osmanlı’dan kalan çok güzel yapılarımız var. Safranbolu, Beypazarı gibi korunmaya muhtaç, güzel yerlerimiz var. Topraklarımızın yüzde 56’sı orman. 9 ayrı bölgemizde sıcak su kaynaklarımız var. 5 tane Organize Sanayi Bölgemiz, 600’ün üzerinde sanayi tesisimiz var. Anadolu ölçeğinde bakıldığında önemli sayılabilecek, binleri aşan işçi istihdam eden sanayicilerimiz var. Porselen ve seramik gibi önemli ürünlerin merkezi Kütahya. Kütahyamızın devletle, komşuluk ilişkileriyle uyumlu bir yapısı var” diye konuştu.

“GEVŞEKLİĞE FIRSAT VERMEYEN BİR COĞRAFYADAYIZ”

Anadolu’nun herkesin hesabının olduğu bir coğrafya olduğunu belirten Vali Ahmet Hamdi Nayir, öğrencilere 15 Temmuz darbe girişimini hatırlattı. “Güçlü olmak zorundayız” diyen Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Atalarımız bize cennet gibi bir vatan bırakmışlar ama problemsiz bir vatan bırakmamışlar. Dolayısıyla sürekli diri olmak zorundayız. Sürekli bizi aşağıya atmaya çalışan birileri var. Hangi taraftan darbe geleceğini hissedip gücümüzü artırıp ayakta kalmaya çalışmalıyız. Gevşekliğe fırsat vermeyen bir coğrafyadayız. Burası güçlülerin hakim olduğu, zayıflara hayat hakkı vermeyen bir coğrafya. Güçlü olmamız lazım. Yetişmiş insan gücüyle, siyasetimizle, savunmamızla güçlü olmamız lazım. Bunlar birilerinin gözüne batıyor sürekli de aleyhimize kumpaslar kurulmaya çalışılıyor. Bunun farkında olursak üzerimizde oynanan oyunların da bu açıdan değerlendirmesini yapmak daha kolay olur. 15 Temmuz’u böyle anlayabiliriz. Biraz dirilmeye başlayıp sanayimizle, siyasetimizle, milli savunmamızla bir noktaya gitmeye çalışırken herkes el birliği yapmışçasına içeriden ve dışarıdan bizi yıkmaya çalıştılar. Ama hamdolsun, milletin üst yöneticilerine olan güveni, üst yöneticilerin cesareti, dirayeti, basiretiyle biz bunu aşabildik” diye konuştu.

“EN BÜYÜK GÜCÜMÜZ AVRUPA’DA OLMALI”

15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminin başarıyla atlatıldığını ancak tehditlerin sürdüğüne dikkat çeken Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Tehlike geçmedi. Biri biterse pes edip geri durmuyorlar, ikinci bir tehlikeyi oluşturmaya çalışıyorlar. Bunların hiçbiri bize ümitsizlik verecek hadiseler değil, bunların her birinden daha da güçlenerek çıkmasını bilmemiz lazım ve çıkıyoruz hamdolsun. Anadolu olarak en büyük gücümüzün de Avrupa’da olması gerekir. Çünkü Anadolu dışında yaşayan en büyük nüfusumuz Avrupa’da. Türk Cumhuriyetleri olarak baktığımızda belki 300 milyon nüfusumuz var ama uzun tarihi ve kültürel kopukluklar yaşamışız. Onları elbette ihmal etmeyeceğiz ama sizler öyle değilsiniz. Avrupa’da bizimle birebir irtibatlı, bizim kültürümüzü yaşayan bir nesil var diye düşünüyoruz. İşçi olarak gönderdik, işveren pozisyonuna geçtiler. Belki okuma yazma bilmiyorlardı şimdi üniversite mezunlarımız var. Bu nitelikli gücü lehimize kullanmamız lazım. Bu aynı zamanda yaşadığınız toprakların da lehine kullanılması lazım. Oraların da yıkıcı değil yapıcı unsuru olarak, oraların da sanayisinde, ticaretinde, sağlığında, eğitiminde söz sahibi olmanızdan kıvanç duyarız” şeklinde konuştu.

Vali Ahmet Hamdi Nayir konuşmalarının ardından öğrencilerin Kütahya’ya dair sorularını yanıtladı, günün anısına çeşitli hediyeler verdi.

Almanya-Münster Din Hizmetleri Ataşeliği bölgesinde ikamet eden 40 öğrenci ile 5 görevli hocanın İstanbul ile başlayan programı Bursa ve Çanakkale illerinin ziyaret edilmesiyle sona erecek.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.