Verimli su kullanımı konusunda acil yasal önlemler alınmalı

Gündem Yayın: 29 Aralık 2020 - Salı - Güncelleme: 29.12.2020 19:31:35
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
1255 okunma
Google News

Prof. Dr. İsmet Çelik  "Verimli su kullanımı konusunda acil yasal önlemler alınmalı"
Dünyamızı gelecekte bekleyen asıl tehditlerin su kıtlığı, sıcaklık artışı, iklim değişiklikleri ve hava kalitesinin bozulması olduğu belirtilerek, ekosistemin korunmasının, çevreye zarar vermeyen ve sera etkisi oluşturmayan karbon nötr dengeli teknolojilerin kullanılmasının önemine dikkat çekildi.
III. Uluslararası Covıd - 19 Araştırmaları Kongresi Ankara’da yapıldı.

 


Ankara’da 25 - 27 Aralık 2020 tarihlerinde düzenlenen III. Uluslararası Covıd-19 Araştırmaları Kongresi’ne Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Makine Bölümünce katkı sağlandı. 3. gün moderatörlüğünü Prof. Dr. İsmet Çelik’in yaptığı oturumda yaptığı oturumda pandemiyle mücadelede yeterli su varlığının önemi ve su israfını önlemede yapılabilecekler konusunda bilgilendirmeler yapıldı.
Prof. Dr. İsmet Çelik tarafından yapılan sunumda iklim değişiklikleri ve maruz kaldığımız uzun süreli kurak, yağışsız dönemlerin su ilgili endişelerimizi arttırmakta olduğu vurgulanarak Covid-19 pandemisini yaşadığımız bu günlerde kişisel su tüketimi daha da arttığı ve yeterli su varlığının pandemilerle mücadelede en önemli faktörlerden olduğu belirtildi.
Sunumda barajlarımızdaki su miktarının giderek azaldığına dikkat çekilerek su israfını önlemek için yapılabilecekler açıklandı.
UNECO Dünya SU Değerlendirme Programı (World Water Assesment Programme) raporuna göre Tükiye’nin kişi başına düşen yıllık su miktarının 1530 litre civarında olduğu ve yaklaşan fiziksel su kıtlığı sınıfında olan ülkeler arasında olduğu belirtildi. Suyun yeterli sayıldığı ülkelerde kişi başına düşen yıllık su miktarı 2000 litre olarak bildirilmektedir. Verimli su kullanımı konusunda acil yasal önlemler alınması gerektiği, bu konuda yetkililer, kurumlar ve bireyler olarak ivedi çalışmaların başlatılmasının önemi vurgulandı
Sunumda dünyamızı gelecekte bekleyen asıl tehditlerin su kıtlığı, sıcaklık artışı, iklim değişiklikleri ve hava kalitesinin bozulması olduğu belirtilerek, ekosistemin korunmasının, çevreye zarar vermeyen ve sera etkisi oluşturmayan karbon nötr dengeli teknolojilerin kullanılmasının önemine dikkat çekildi.
Konutlarda ve su kullanan cihazlarda, enerji verimliliği etiketlendirmesine benzer şekilde, su verimliği etiketlendirmesi ve belgelendirmesi yapılması gerektiğine dikkat çekildi. Suyun verimli kullanılması ile ilgili ABD, Avustralya ve İngiltere’de bazı yasal düzenlemelerin olduğu, Avustralya’da uygulanan WELS, İngiltere’de Waterwise, ABD de Watersense su verimliliği etiketlendirme ve belgelendirme çalışmalarının yapıldığı belirtildi. Örnek olarak Waterwise belgelendirmesinin bulaşık makineleri, duş başlıkları, tuvalet ve pisuvarlar, su geri kazanım ürünleri, kuraklığa dayanıklı çim döşemeler, susuz araba yıkama teknolojileri, musluk suyu debi azaltıcılara verildiği açıklandı. WELS belgelendirmesinde hiç yıldız alamayan duş başlığı dakikada 15-20 litre su akıtırken, üç yıldız verilen duş başlığı dakikada 6-7 litre su akıtmaktadır bilgileri verildi.
Ayrıca sunumda tarımsal sulamada, endüstriyel su kullanımında da önemli tedbirleri almanın gerektiği bildirildi. Tarımsal sulamada akıllı sulama sistemlere geçilmesi, endüstriyel tesislerde suyun geri kazanımı çalışmalarının önemi vurgulandı.
Kütahya DPÜ de geliştirilen “ısınırken boşa akıtılan suların geri kazanımı için geliştirilen yükseltilmiş çift şamandıralı rezervuar sistemi” hakkında bilgi verildi. Kütahya DPÜ Makine Mühendisliği bölümünde yapılan çalışmada, ısınması sırasında boşa akıtılan suyun geri kazanımını sağlayan bir sistem tanıtıldı. Bu sistemin kullanılması sayesinde bir bireyin yılda 2500 litre su tasarrufu yapabileceği, Türkiye olarak toplamda 200 Milyon metreküp lük suyun barajlarda tutulabileceği belirtildi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.