Ahmet Urfalı DPÜ Tavşanlı Meslek Yüksekokulu’nda “Tavşanlı’nın Kültürel Mirasını” Anlattı
Ahmet Urfalı DPÜ Tavşanlı Meslek Yüksekokulu’nda “Tavşanlı’nın Kültürel Mirasını” Anlattı

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Tavşanlı MYO Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansta Ahmet Urfalı, üniversite gençliğine eğitim aldıkları ve bir süredir yaşadıkları şehir olan Tavşanlı’nın kültürel mirasını anlattı.
26 Mayıs 2025 tarihinde Şair/Yazar/Emekli Milli Eğitim Müdürü Ahmet Urfalı’nın konuşmacı olduğu konferans düzenlendi. Tavşanlı Meslek Yüksekokulu (MYO) Konferans Salonunda gerçekleşen konferansın açılış konuşmasında Tavşanlı MYO Müdürü Prof.Dr.İsmet Çelik bölgemizin tarihi ve kültürü ile ilgili önemli araştırmaları olan ve ilçemize uzun yıllar hizmet etmiş olan Ahmet Urfalı’ya teşekkür ederek, kültürel ve tarihi değerlerimizin canlı tutulmasının ve gelecek nesillere aktarılmasının önemine vurgu yaptı ve bu amaçla etkinliklerini yaptıklarını belirtti.
Tavşanlı Uygulamalı Bilimler Fakültesi (TUBİF) Dekanı Prof.Dr.Aydın Kayabaşı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Refik Raşit Küçükkağnıcı, Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanı Kürşat Öztaş, Emekli Tavşanlı İlçe Milli Eğitim Müdürü Cemal Dereli, Emekli Öğretmen Orhan Kasap, Mehmet Çetinkaya, akademisyenler, üniversite öğrencileri, Tavşanlı Yörük Türkmenlerini temsilen Halil İbrahim Kurt'un katıldığı ve moderatörlüğünü Öğr.Gör.Nur Hoşgör’ün yaptığı konferansta daha sonra Ahmet Urfalı kürsüye davet edildi.
Konuşmasının başlangıcında kültürü bir milleti diğer milletlerden ayıran özellikleri olarak tanımlayan Urfalı, Türk kültürü hakkında tarihten örnekler vererek kültürümüzde kadına verilen önemden, ağaçlara verilen önemden, Yunus Emre’den ve bazı örf, adet ve geleneklerimizden örnekler verdi ve Türklerin yüzyıllardır kültür ve geleneklerinden vazgeçmediğini, gittikleri her yere de bu kültürü götürdüklerini kaydetti.
Ahmet Urfalı yaptığı konuşmasının devamında Tavşanlı isminin ilçede demircilik ve leblebicilik meşhur olduğu için TAVI ŞANLI veya yüce olduğundan dolayı ZİŞANLI kelimelerinden geldiğine ayrıca bölgenin Yıldırım Beyazıt Han’ın Tavşan avlağı olmasından dolayı da Tavşanlı adının verildiğine dair bilgilerin olduğunu belirtti. Tavşanlılıların Danişmentli Türkmenlerinden TAVŞANLU oymağından geldiğini de açıklayan Urfalı, Tavşanlu oymağının Tavşanlı'nın yanısıra Honaz (Denizli), Dazkırı (Afyon) ve Saruhan (Manisa) bölgelerine de yerleştiğini, Tavşanlı’ya ilk Türk boyu yerleşiminin 1080 yıllarında olduğunu ve Kavaklı Camii’nin 1117-1118 yıllarında inşa edilerek Tavşanlı Obasının yerleşik düzene bu yıllarda geçtiğini belirtti.
Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde Tavşanlı ile ilgili olarak Tavşanlı’yı hass-ı hümayun (padişah toprağı) olarak tanımladığını, Tavşanlı ağdasının çok meşhur olduğunu, ağda-pekmez yapmak için Simav ve Demirci’den deve ve katırlarla Tavşanlı’ya üzüm getirildiğine dair bilgilerin olduğunu belirten Ahmet Urfalı, Tavşanlı’nın tarihini ve kültürünü kronolojik olarak belgelerle anlattı. İlçenin tarihinde Aslan Bey, Mülayim Dede, Mehmet Esifi, Şehy Ahmet Kaşif, Aşık Sırrı, Ekmekçi Dede, Sarı İsmail, Köse Mihal ve Akkaş Mehmet (Tunçbilek) gibi önemli kişiler hakkında bilgi verdi. 16 Temmuz 1921 - 3 Eylül 1922 tarihleri arasında Yunan işgaline maruz kalan Tavşanlı’da Cumhuriyet döneminde gerçekleşen önemli olayları da anlatan Ahmet Urfalı, Tavşanlı’nın 25 Mart 2021 tarihinde Ankara Hükümeti tarafından ilçe yapıldığını, 1929 yılında Tavşanlı-Balıkesir demiryolu hattının açıldığını, 1940’da GLİ’nin 1944’te de Termik Santralinin Tavşanlı’ya kazandırıldığını belirerek, Tavşanlı'nın adının nereden gereldiğinden başlayarak yaklaşık bin yıllık tarihi geçmişi hakkında çok kıymetli bilgilerini dinleyiciler ile paylaştı.
Yoğun ilgiyle izlenen konferansın sonunda Ahmet Urfalı’ya TUBİF Dekanı Prof.Dr.Aydın Kayabaşı, TMYO Müdürü Prof.Dr.İsmet Çelik, İlçe Milli Eğitim Müdürü Refik Raşit Küçükkağnıcı ve Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanı Kürşat Öztaş tarafından teşekkür belgeleri ve plaket verildi. Ahmet Urfalı da yazdığı kitaplarından bazılarını TMYO Müdürü Prof.Dr.İsmet Çelik’e hediye etti.
Şair, Yazar ve Emekli Milli Eğitim Müdürü Ahmet Urfalı’ya okulumuzda verdiği konferans ile değerli bilgilerini paylaştığı için teşekkür ederiz.