CHP'DEN MENEMEN OLAYI AÇIKLAMASI

Gündem Yayın: 23 December 2012 - Sunday - Güncelleme: 23.12.2012 16:48:38
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 3 dk.
2340 okunma
Google News

KUBİLAY ÖĞRETMEN

‘’BİR DEVRİM ŞEHİDİ’’

 

 

23 Aralık 1930

 

“Kubilay Olayı", Cumhuriyet tarihinin en önemli olaylarından biridir. Menemen olayının izleri toplumsal bellekten hiç silinmedi. Kubilay "devrim şehidi" olarak simgeleşti.Adı Mustafa Fehmi Kubilay. Baba adı Hüseyin, ana adı Zeynep. Giritli bir ailenin çocuğu. 1906 doğumlu. Kubilay bir öğretmen. Cumhuriyet öğretmeni. 1930 yılında İzmir’in Menemen İlçesinde askerlik görevini yapıyor. O sırada 24 yaşında.Bu genç insan, Menemende 23 Aralık 1930da şeriat isteyenler tarafından öldürüldü. Genç Cumhuriyet rejiminin 1925 yılındaki Şeyh Sait isyanından sonra tanık olduğu ikinci önemli irtica olayı, "Menemen Olayı - Kubilay Olayı" olarak tarihe geçti.

Menemende 23 Aralık 1930da patlak veren Cumhuriyet karşıtı olayda yedek subaylığını yapmakta olan öğretmen Kubilay şeriat isteyenler tarafından öldürüldü.Olayın elebaşı "mehdi" olduğunu iddia eden Giritli Mehmet (Derviş Mehmet) adında biriydi. 7 Aralıkta 6 müridiyle (Şamdan Mehmet, Sütçü Mehmet Emin, Nalıncı Hasan, Küçük Hasan)  Manisa’dan yola çıkan Derviş Mehmet, 23 Aralık sabahı, gün doğarken Menemene girdi. Belediye Meydanında çevresine topladığı yaklaşık yüz kişiyle zikrederek şeriat ilan etmeye kalkıştı. Meydandaki kalabalığın bir bölümü çağrısına uymuş, bir bölümü ise seyirci kalmayı yeğlemişti. Silahlı olan asiler bir müfrezenin başında olaya müdahale eden yedek subay Asteğmen Kubilay’ı hemen ardından da Hasan ve Şevki adındaki iki mahalle bekçisini öldürdüler.

Olay, arkadan yetişen askeri birlikler tarafından şiddetle bastırıldı. Bu arada Derviş Mehmet de vuruldu. Kaçanlar yakalı, ilişkisi olanlar hakkında hemen kovuşturma başlatıldı.27 Aralıkta, İçişleri Bakanı Şükrü Kaya ile Ordu Komutanı Fahrettin Paşa (Altay) İstanbul’a giderek Dolmabahçe Sarayında Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal'e olay hakkında bilgi verdiler.Mustafa Kemal Paşa, 28 Aralıkta orduya gönderdiği başsağlığı mektubunda şöyle diyordu:

 

"Mürtecilerin (gericilerin) gösterdiği vahşet karşısında Menemendeki ahaliden bazılarının alkışla tasvip kar bulunmaları bütün cumhuriyetçi ve vatanperverler için utanılacak bir hadisedir."

 

Bizler Atatürk İlke ve Devrimlerini ve de Cumhuriyetimizi yaşatma yolunda ilerlemekten bu uğurda kaybettiklerimiz canımız dahi olsa asla yılmayacağız. Cumhuriyetimizin değerlerine sahip çıkmak için canı pahasına mücadele eden ve bu mücadelede Cumhuriyetimizi kaybettirmeyip, canını kaybeden “Devrim Şehidi Öğretmen KUBİLAY’I” saygıyla anıyoruz.

 

 

Mehmet ŞENTÜRK

CHP TAVŞANLI İLÇE BAŞKANI

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.