18 May 2025 - Sunday

TAVŞANLILI VASIF ÖNGÖREN’İ RAHMETLE ANIYORUM

TAVŞANLILI

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 13 dk.
149 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

TAVŞANLILI VASIF ÖNGÖREN’İ 
RAHMETLE ANIYORUM
Vasıf Öngören; Kütahya Lisesi’nin ünlü öğrencilerinden,sınıf arkadaşım,Tavşanlılının unutamadığı efsane Kürt Bedri’nin oğullarından en küçüğü,tam bir Tavşanlılı, aramızdan ayrılalı 41 yıl olmuş. Vay! Be . Tavşanlılı bu evladığını pek tanımaz.Ayrıca iki kardeşi de vardı. Ünlü isimlerden Ferit Öngören ve Veysel Öngören. Merhum babası Bedri Öngören( Kürt Bedri) GLİ Müessesesi çalışanlarındandı.GLİ Merkez yerleşkesinde lojmanda otururdu. Aynı tarihte müessese doktoru,hısımımız Dr. Muzaffer Akyel ile bu sitede 29 Haziran1966’da vefat ettiler. Linyitspor O’na teslim edilmişti. O LİNYİTSPOR’a sahip çıkan sporsever bir insandı. Disiplinli davranışlarıyle Linyitspor O’nun zamanında nice başarılar kazanmıştı.
O zamanlar Tavşanlı’da Lise yoktu. Biz Tavşanlılılar, Tunçbilekliler Kütahya Lisesi’nde yatılı öğrenciydik. Vasıf Öngören, Şener Sarıca, Zeki Sezek, Ahmet Kayır, Ertan Bingöl, Teoman Arın, Murat Or ,Safter Özbek,Şimşek Alöç ,Mutlu Mutlu, Moymullu M.Ali Özel, Erdoğan İçten aynı okulun
öğrencileriydik.
14 Mayıs 1994 tarihinde yitirdiğimiz merhum Vasıf Öngören daha lise yıllarında aktif bir arkadaşımızdı. Futbol da oynadı. Babası merhum Bedri Bey Linyitspor ile ilgilendiği dönemlerde belki de futbol sevgisini Linyitspor’dan almıştır.Kütahya Lisesi’nde yatılı olarak okuduğumuz yıllar içinde Lisenin futbol takımında da oynamışlığı vardı. Ne zaman okul bitti,darmadağın olduk,bir süre bir iletişimsizlik yaşadık ve birbirimizden uzak kaldık. Mezun olduktan sonra birbirimizi kaybettik. Kendisi Diyarbakır/ Bismilli olduğu için yaz aylarında anne ve babasının memleketine giderdi. Kendisine Tavşanlı’dan yazıp gönderdiğim boyu bir metreyi aşkın iki mektubunu saklamıştım. Bir ara kızı Aslı’ya İstanbul’a fotokopisini çekip göndermiştim. Türkiye,kendisini iyi bir oyuncu,bir oyun yazarı, yönetmen ,eleştirmen olarak tanır.
TOPLUMSAL DEĞERLER,SINIFSAL ÇELİŞKİLER, EKONOMİK ve SİYASİ SORUNLAR gibi konuları işlemiştir.
Tiyatro öğrenimini BERLİN’de, Felsefe Fakültesi’nin Tiyatro Bilimleri Bölümü’nün yanı sıra, BERLİNER ENSEMBLE adlı topluluğa dahil olup MANFRED WEKWERTH’in reji çalışmalarına katıldı. 1960 yılında Türkiye’ye döndü. Ankara’da Halk Oyunlarında çalışan Öngören Birlik Sahnesini kurdu. Çok sayıda tiyatro eseri sahnelenmiştir. Kızı Aslı da halen babasının yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Vasıf değeri tam anlamıyşle anlaşılamamış,bir efsanedir. Biz henüz lise yıllarında uyduruk kitapları okurken o Dosteyevski’nin kitaplarını okurdu. Merhum Öngören Amsterdam’da öldü. Mekanı cennet olsun sevgili kardeşimin.   


        DEMOKRAT PARTİ’NİN EZİCİ BİR ÇOĞUNLUKLA  İKTİDARA
                        GELDİĞİNİN ARDINDAN TAM 75 YIL GEÇTİ 
                                                                                                                          
            Hani halk arasında derler ya;” Bir zamanlar kraldı!” sözü  uzun yıllardan beri zaman zaman birileri tarafından kullanılmıştır. Ben de bu yazım vesilesiyle kullanmak istedim; Demokrat Parti bir zamanlar kraldı.Çok partili dönemin resmen başladığının ilk meyvasıydı. Tam 10 yıl iktidar oldu. 14 Mayıs 1950 tarihinde  yapılan genel seçimlerin tek kazananıydı.Büyük bir talihsizlik yaşadı,27 Mayıs 1960 Askeri harekatı sonrasında arkasında nice hikayeler bırakarak  siyaset sahnesinden çekildi. Bugün  bu siyasi partinin bayrağını dalgalandıranlar bu siyasi partinin  torunlarıdır.  Adnan Menderes gibi  bir efsane Başbakan bu siyasi partinin iktidar olduğu 10 yıl içinde  yaşamıştır. Bu genel seçimde  geçersiz oyların  oranı sadece % 3.1 kadardı. Yani  kullanılan oyların büyük bölümü geçerliydi.  Yıl 1950; yani bundan 75 yıl önce,bugün ilçe bazında  nüfusu  101.130 ve belediye sınırları içinde 19 mahalledeki nüfusu  74.117 olan  Tavşanlı’nın nüfusu neydi biliyor musunuz?İlçe bazında   10.000  ve belediye sınırları içinde  sadece  7500 kadardı. İşte Tavşanlı’da 14 Mayıs 1950 tarihinde   ne kadar Tavşanlılının oy kullandığını varın siz  hesaplayın.Bu çok partili dönemin ilk genel seçimlerinde Tavşanlı bir evladını,merhum Ahmet Kavuncu’yu milletvekili  olarak TBMM’ne göndermişti.  Ben o tarihte 13 yaşındaydım. Merhum sandık kurulu başkanı babam , Av. Hüsamettin Alpagut o tarihte,Orman İşletmesi Avukatıydı. Simav’da hakimken kendi isteğiyle meslekten çekilen merhum babamın  Tavşanlı’da görev aldığı ilk genel seçimdi. Bu günün bir anısı olarak  bir fotoğraf bugün sevgili Metin Ertekin’in Fotoğraf Müzesi’ndeki  envanterinde   titizlikle korunuyor ve kayıtlarda vardır.O günün bir anısı olarak bu 75 yıllık fotoğrafta,merhum babam, merhum Ahmet Tarhan, merhum Mehmet Diler, merhum  Tevfik Ergül,merhum Cemal Kiraz, merhum Mehmet Çakmak,,halen hayatta Hikmet Cömert, merhum Mustafa Güngör ve merhum bekçi Bekir var. Mekanları cennet olsun.  Bugünün anısı fotoğraftaki tek yaşayan hemşehrimiz Hikmet Cömert’e de sağlıklı ve huzurlu bir ömür dilerim.   Bugünün Tavşanlısı ülke bazında 403 bağımsız ilçe arasında yer almakta,halen de Kütahya’nın en gelişmiş,en büyük ilçesi konumundadır. 75 yıl önce TBMM’ne bir evladını gönderen Tavşanlı 75 yıl sonra bugün yine bir evladını,Mehmet Demir’i TBMM’ne milletvekili olarak göndermiştir.  Ama bu milletvekili Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekili olarak TBMM’ne gitmiştir. 
            1950 yılı dahil Türkİye’de bugüne kadar   yapılan tüm  genel seçimlerde  , yıllar itibariyle ; 1954, 1957,1961,1965,1969,1973,1977,1983,1987,1991, 1995,1999,2002,2007,2011,iki kez 2015,2018 Genel SeçimlerindeTavşanlılı,  TBMM Çatısı altına 10 evladını göndermiştir.  Bunlar; Halil Benli(CHP),Ahmet Kavuncu( DP),Mehmet Diler(DP),Ahmet Haşim Benli(CHP),H. Cavit Erdemir(AP-DYP),Doç. Dr. Mustafa Kalemli( ANAVATAN),Ahmet Derin(RP),Hüsnü Ordu(AKP), Prof. Dr . Vural Kavuncu( AKP)Mehmet Demir(AKP) Milletvekilleridir. 
                 Ben bugün itibariyle  tam 88 yaşındayım. Bu unutulmaz seçim gününü görenlerden,yaşayan-lardanım. Eski  adıyla PTT Caddesi,yeni adıyla Tahsin Buruk Caddesi o tarihi seçim günü halılarla ve kilimlerle donatılmış,cadde tamamen yayalara tahsis edilmişti.  Çok partili dönemin heyecanı bütün yüzlerde okunabiliyordu. Bir simitçi  çomağa geçirdiği onlarca simiti yerde oturanlara  ikram ediyordu. Nereden geldiği belli olmayan onlarca çay halka dağıtılıyordu. Gözleme dahi ikram ediliyordu. Bir bayramın arefesi yaşanıyordu.  En dikkat çeken kişi Ellezlerin Kasap Mehmet Çakar’dı. O zaten her zaman halk arasında “Demokratların sancaktarı” olarak  bilinir. Nitekim seçim sonuçları  saat 17.oo’den sonra açıklandığında   merhum Ellezlerin Mehmet elinde Türk  Bayrağı  ile  Cumhuriyet Alanı’nda  oradan oraya koşuyordu.  Bazı hemşehrilerimin uygun köşelerde şükür namazı kıldığını dahi anlatırlar.  Tavşanlı bir anda Demokrat Parti’nin kalesi oluvermişti. Bu zafer ilçede 101 pare top atışıyla kutlanmıştı. Bu top atışlarının nereden atıldığını bilmiyorum.   Yılların CHP’si artık yoktu.Yepyeni bir siyasi parti iktidara gelmişti.  Seçim günü ilçe kaymakamı merhum Muammer Tapucu   zaman zaman halkın arasında bir görünüyor,bir kayboluyordu.  O da artık yeni bir dönemin kaymakamıydı.Kütahya’da merhum Fuat Kadıoğlu valiydi. O da merhum kaymakamımız  gibi yeni bir iktidar’ın valisi oluyordu.   Belediye Başkanı  sevgili Metin Ertekin’in belgelerini esas aldığımızda Mehmet Çakmak’tı.  Bakın kesin olarak şudur veya budur diyemiyorum. Çünkü bizde  arşiv kültürü  çok gelişmediği için birçok belge maalesef kaybolmuşytur. En basiti merhum gazeteci Abdurrahim Börekoğlu’nun  “ Müstakil Tavşanlı” gazetelerinden  çoğu bugün yoktur. Birkaç ciltlik bir kısmını  iyi ki  muhafaza etmişim.  Adalet  Sarayımızın arşivi de kulakları çınlasın halen İzmir’de görevli eski C. Başsavcımız  Cevat Barutçu döneminde  bugünkü durumuna getirilerek  gelecek kuşaklara bırakılmıştır,
                Tavşanlı’da  halkın ağzıyla:” DEMİRKIRATLAR” ın  Tavşanlı’daki kalesi ÇUKURKÖY’dü.  Bu köy zamanla gelişti,büyüdü ve belde statüsüne kavuşturuldu.( Anavatan Dönemi) Merhum  efsane Başbakan Adnan Menderes’in özellikle Tunçbilek Termik Santralı’nı hizmete açmaya geldiği  1956 yılında   ÇUKURKÖYLÜLER  beyaz atlara binerek muhteşem bir kortej  oluşturmuşlar ve merhum Başbakanı  Çukurköy altında  durdurmuşlar,aracından indirmişler ve büyük bir tezahüratla karşılamışlardı.Bu karşılamada merhum babam,annem,kardeşlerm ve ben de Çukurköy altlarındaydık. Hatta Kore Gazisi  Tğm merhum amcam Necmettin Alpagut, Kore’den gelirken getirdiği bir fotoğraf makinesiyle bu karşılamayı  ölümsüzleştirmişti. Ama bu fotoğraf tab edilmek üzere gittiği yerde kayboldu.  Bunu asla unutmadım.  
                 Tavşanlı’da  uzun yıllar Demokrat  Tavşanllılar  ömür sürmüşlerdir.  Her biri sapına kadar Demokrat bu insanların bugün hayatta kalanlarının çoğu bu  koca demokratların ya çocukları  ya da  torunlarıdır. Bir zamanlar hatta uzun zaman elinize aldığınız bir taşı  gözlerinizi kapatıp bir yerlere atsanız,bu taş mutlaka bir Demokrata çarpardı. Yani Tavşanlı neredeyse  Demokrat Partiliydi. Bugün halen Demokrat Parti’nin ilçe başkanı olarak görev yapan sevgili Memiş Deniz ile 14 Mayıs öncesinde telefonla görüştük. Eski günleri yadettik.  Sevgili Memiş gerçekten Demokrattır. DP, sevdalısıdır.  Bu görevini de  bıkmadan,usanmadan,uygar biçimde sürdürmektedir. Halkımızı birleştiren,sevecen bir kardeşimizdir.  Yalnız Memiş Deniz mi?Demokrat olarak tanınan  nice hemşehrilerimizin bugün hayatta olanları ve olmayanları var. İçlerinde ilçe başkanlığı yapanlar tıpkı halen partinin  4 dönem   MKK üyeliğini yapmış, bir dönem de YDP üyesi olarak hizmeti olan İbrahim Ayaşlısı var. Av. Reha Akan’ı, Hasan Bilge’si,  Yılmaz Cezayerli’si, Sait Arıkan’ı,  Hüseyin Tekin’i, Mustafa Ayaşlı’sı, Seyfi Zeyrek’i, Av. H. Cavit Erdemir’i,  Lütfü Kıran’ı,  H. Nejat Yay’ı, Mehmet Ilgın’ı, Ahçı Süleyman Hazer’i, Cemil Kalfa’sı, Mutahhar Temel’i, Ahmet Özkara’sı, Ahmet Kırmızı7sı, Şerif Güler’i, H. Hüseyin Baş’ı, Sait Demirçeken’i, Moymullu Kahveciler İsmet’i ve  Kadir’i, Ellezlein kasap Mehmet Çakar’ı, Ahmet Ordu’su, Mehmet Diler’i, Ahmet Kavuncu’su, Tellal Hicabi’si, İsmail Tekşen’i , Ahmet Esen’i, Ahmet Yıldız’ı, M. Ali Uygun’u, H. İbrahim Bektaş’ı, Kuruçaylı  Hacı Abbas’ı,  Niyazi Özkan’ı,  Yusuf Yüksel’i, babası Ahmet Yüksel’i, Halil Ünaldı’sı, Cafer Kara’sı, Ablumlu İsmail’i, Çolak Mustafa’sı, Ekrem Fedai’si,  Günlüceli İsmail Çavuş’u,   Mehmet Ilgın’ı, Yusuf Eşenli’si, İbrahim Topçu’su, Ahmet Kocaman’ı, Lütfü Gündoğdu’su,  Yusuf Temel’i, Veli Demiröz’ü Osman Sarı’sı, Cevat Baş’ı  Ahmet Demir’i, Veli Kandemir’i  daha niceleri var. Diyeceksiniz bunların çoğu bugün yok. Olsun; ruhları etrafta dola
 şıyor ya ona bakın….
                  Bugün  makamları olup mekanları  olmayanlar bu siyasi partiye yeter de artar bileSiyasi Hayatı’nın   bükülmez elleri, kocaman yürekleriyle  Demokrat Partili olduklarını  her vesileyle ifade edenlere selam olsun.  Bugün hangi siyasi parti sempatızanı olurlarsa olsunlar her  siyasetçinin gönlünün bir köşesinde Demokrat Parti vardır.  Sayın genel başkanın şahsında tüm Demokrat Partilileri, bu partiye gönül verenleri saygıyla selamlıyorum.  Demokrat Parti çok partili dönemin ilk  zafer kazanmış siyasi  partisidir.  75.yıldönümünü  kutluyorum. …. 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları